La începutul anului 2023, mai exact în luna februarie, Știri de Pitești și Argeș Plus TV realizau un material la Adăpostul Public de Câini Pitești, din care reieșea cum câinii comunitari sunt tratați foarte rău. Spuneam atunci că:
Sunetul sfâșietor pe care îl auziți este al unui câine de la Adapostul Public pentru Câini Pitesti, situat la Smeura, după ce s-a trezit din anestestezie, în urma unei operații de sterilizare. În acel moment la adăpost se aflau în sala de castare vreo 7-8 câini și încă 8 în padocuri. Ce ne-a atras atenția este faptul că la ora 13.00 cand am filmat, câinii nu aveau apă proaspată. In găleti, se afla apa care înghețase peste noapte, reporterii noștri atragându-i atenția doctorului Stefan Preda, care a promis că le vor aduce apa care se poate bea, și nu o bucată de gheață.
De asemenea, doctorul adăpostului ne-a mărturisit că aici și-a amenajat o locuință cu tot ce este necesar, unde mai ramâne peste noapte. Insă cel mai grav aspect rămâne cel al lipsei de atenție acordat câinilor, care dorm pe cimentul gol, în fața unei găleți cu apă înghețată, la minus 20 de grade celsius. Materialul video poate fi urmărit mai jos.
Am făcut cerere pe Legea liberului acces la informații publice – Legea 544, pentru a ni se prezenta public modul de atribuire a contractului doctorului care locuiește acolo. Am vorbit în nenumărate rânduri cu angajații primăriei, și am făcut apel la responsabila cu presa, șefa de cabinet, doamna Cristina Munteanu, în speranța că fiind cândva ziaristă, poate înțelege acest aspect. Ne-a dat de fiecare dată asigurări că cum ajunge la birou se va interesa, Intre timp au trecut 5 luni …Azi, după 5 luni de la depunerea solicitării, facem publică această încălcare a legii și a principiilor democrației și a sfidării fără echivoc a presei și a societății. Reamintim juriștilor de la primăria Pitești, de la departamentul de comunicare, de la Executiv că sunt pasibili de a răspunde cu toții în fața legii. Nu că ne-am dori asta, pentru că spre deosebire de dumnealor care dau cu ușurință presa în judecată, nouă, multora, ne este rușine de rușinea lor, cu atât mai mult cu cât i-am și votat:
Pentru ziarişti, există o reglementare specială, favorabilă acestora:
– Informaţiile de interes public solicitate verbal de către mijloacele de informare în masă vor fi comunicate, de regulă, imediat sau în cel mult 24 de ore (art. 8 al. 5 din Legea nr. 544/2004). În cazul informatiiilor solicitate în scris de către mijloacele de informare în masă, se aplică regulă din art. 29 lit. a din HG 123/2002, care prevede că structurile sau persoanele responsabile de relaţia cu presa a instituţiei sau autorităţii publice respective sunt obligate să furnizeze ziariştilor, prompt şi complet, orice informaţie de interes public care priveşte activitatea instituţiei sau autorităţii publice pe care o reprezintă.
– Legea nu prevede pentru ziarişti vreo condiţie de acreditare pentru a solicita şi a primi informaţii de interes public. De altfel, nici “simplii cetăţeni” nu au nevoie de vreo acreditare/permis pentru a solicita şi obţine informaţii de interes public. Acreditarea este necesară numai pentru prezenţa fizică a ziaristului în sediul sau la activităţile autorităţii ori instituţiei publice, la care accesul presei este permis. (art. 30 al. 1 din HG 123/2002)
Ce faci dacă autoritatea publică refuză să-ţi comunice informaţia solicitată?
În cazul în care autoritatea publică:
– ţi-a comunicat că refuză să-ţi transmită informaţia solicitată;
– nu ţi-a răspuns în nici un fel;
– ţi-a răspuns necorespunzător/parţial,
Ai la dispoziţie 2 opţiuni:
1) formulezi o reclamaţie administrativă (la conducătorul respectivei autorităţi/instituţii publice)
2) în paralel cu formularea reclamaţiei administrative sau direct, fără a formula o astfel de reclamaţie, te adresezi tribunalului (dai în judecată autoritatea/instituţia publică)
P.S Știri de Pitești mai are depuse două solicitări pe Legea 544.