In urmă cu un an, la Mioveni, lua ființă filiala Argeș a Camerei de Comerț și Industrie România-China, fiind binecunoscute relațiile comerciale și culturale dezvoltate de primarul care se afla în funcție, Ion Georgescu. Asupra acestei inițiative, de altfel lăudabilă, planează, însă, o umbră cel puțin nefericită – conducerea instituției. Cel care deține funcția de vicepreședinte al Camerei de Comerț și Industrie a fost condamnat  la o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 8 ani.

Direcția Națională Anticorupție a publicat pe site-ul instituției, în data de 18.03.2014, următorul comunicat de presă: Prin decizia penală nr.343 din 18.03.2014, Curtea de Apel Bucureşti – Secţia I Penală a hotărât următoarele:
Condamnă pe inculpatul VOINEA GEORGE MUGUR, fost director al unei societăți comerciale, la o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 8 ani și interzicerea pe o perioadă de 2 ani după terminarea executării pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat și de a ocupa o funcţie, de a exercita o profesie ori de a desfăşura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârşirea, infracțiunilor concurente de: trafic de influență și complicitate la luare de mită.
În cazul acestui inculpat, instanța a ținut cont la stabilirea pedepsei, de prev. art.320/1 C.p.p ”(…) Instanța va pronunţa condamnarea inculpatului, care beneficiază de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege, în cazul pedepsei închisorii, şi de reducerea cu o pătrime a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege, în cazul pedepsei amenzii(…)”.
Pentru inculpatul Pană Aurel instanța a disjuns cauza.

DEFINITIVĂ
Inculpatul a fost trimis în judecată de către DNA la data de 07 noiembrie 2013, vezi comunicatul nr. 987/VIII/3 din 8 noiembrie 2013.

Mai exact, în 2013, directorul general adjunct al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), Aurel Pană, şi Mugur George Voinea, membru al Partidului Conservator, la acea vreme,  şi director al unei firme, au fost arestaţi preventiv, printr-o decizie a Tribunalului Bucureşti, pentru fapte de corupție. Aurel Pană, director general adjunct al APIA şi preşedinte al comisiei de evaluare a ofertelor pentru achiziţia de ulei în cadrul programului PEAD 2013, a fost reţinut pentru luare de mită şi trafic de influenţă, iar Mugur George Voinea, director la SC Evalserv Standard SRL, pentru trafic de influenţă şi complicitate la luare de mită, potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). La data reținerii, Mugur George Voinea era responsabil pentru departamentul Relaţia cu reprezentanţele diplomatice, probabil acesta fiind punctul din CV -ul său pentru care i s-a oferit funcția de vicepreședinte al Camerei de Comerț și Industrie România-China.

Potrivit anchetatorilor, valoarea contractelor de achiziţie publică este de aproximativ 16 milioane de euro.

„Învinuitul Pană Aurel a pretins de la reprezentantul societăţii comerciale care depusese oferte la licitaţia organizată de APIA comisionul reprezentând circa 5.200.000 lei (1.200.000 euro) atât în mod direct, cât şi prin intermediul învinuitului Voinea Mugur George. Potrivit unei înţelegeri cu Pană Aurel, pentru disimularea foloaselor necuvenite pretinse, învinuitul Voinea George – Mugur a pretins încheierea unor contracte având ca obiect servicii de transport şi servicii de consultanţă în valoare de circa 5.200.000 lei (valoarea comisionului pretins). Plăţile urmau a fi efectuate în baza unor operaţiuni fictive”, potrivit procurorilor .

DNA a precizat că, la 29 iulie 2013, a fost semnat un contract de lucrări prin care SC Evalserv SRL, societate la care Mugur George Voinea este director, urma să primească de la societatea câştigătoare a licitaţiei organizate de APIA suma de 516.871,00 lei, la care se adaugă T.V.A. 124.049,04 lei. Contractul reprezintă, susţin procurorii, doar o modalitate de disimulare a foloaselor necuvenite pretinse.

Ulterior, susţine DNA, la 7 august 2013, pe fondul presiunilor exercitate de cei doi, reprezentantul societăţii câştigătoare a licitaţiei a semnat contractul prin care externaliza serviciile de transport către societatea recomandată de Aurel Pană.

Licitaţia organizată de APIA avea ca obiect atribuirea unor contracte de achiziţie de ulei în cadrul programului de furnizare de ajutoare alimentare destinate categoriilor de persoane defavorizate din România, program cu finanţare europeană, precizează DNA.

Și totuși, în pofida acestor acte de corupție dovedite și pedepsite cu închisoare cu suspendare, printr-o decizie definitivă, lui Mugur George Voinea i s-a încredițat o funcție atât de importantă, de care atârnă relațiile de comerț și industrie dintre parte românească, reprezentată de Mioveni-Argeș, și marea putere economică a lumii, reprezentată de statul chinez.