Joi, în ședința de Consiliu Local al Municipiului Pitești s-a discutat, la punctul 26 despre neexercitarea dreptului de preemțiune pentru Casa Panțurescu.

Dar, să explicăm pe înțeles toată tărășenia:
Casa Panturescu este un imobil, monument istoric, aflat în buricul orașului. Mai exact, pe strada IC Bratianu, la numarul 29. Unul din proprietarii acestei case se hotărăște să o vânda. Cladirea este monument istoric, asa că acest proprietar este obligat prin lege să acorde dreptul de preemțiune Ministerului Culturii și apoi Primariei Municipiului Pitești.

Prin adresa 367/1 din 29.05, Ministerul Culturii si Identității Naționale, prin Direcția Județeană pentru Cultura Argeș și prin semnatura directorului sau executiv Cristian Cocea, declină oferta pe motiv ca nu dispun de suma de 516 800 lei necesară achiziționării acestui imobil și roaga Primaria Municipiului Pitești să îți exercite dreptul de preemțiune.
In sedinta Consiliului Local din 20.07, viceprimarul Laurențiu Marian Zidaru propune neexercitarea dreptului de preemțiune. Motivație: “Nu avem nevoie de această casă. Nu avem ce face cu ea. Nici nu ne trebuie. Nu putem nici măcar să o renovăm pentru că este doar parterul şi etajul este al altei persoane. Nu putem lua nici aviz de la pompieri”.
Incep discuțiile, în CL: Consilierul PNL, Narcis Sofianu se prinde de stratagema și vine cu propunerea unui amendament astfel încat proiectul să fie modificat în sensul de a-şi exercita primăria dreptul de preemţiune.
Viceprimarul Sorin Apostoliceanu intervine și el în dezbatere ți îi reamintețte colegului de lângă el că primaria mai deține astfel de spații și nu este nici o problemă. Acest imobil, de fapt, este într-o stare bună și nu are nevoie de reparații, în incinta acestuia functionand deja un cabinet notarial. Dar nu al oricui, ci al fiicei priamrului Cornel Ionică.
În final, se trece la vot! Amendamentul lui Narcis Sofianu este respins pe motive de procedura, in sensul ca hotarea propusa spre aprobare cerea altceva si aceasta nu poate fi modificata.
Proiectul iniţiat de Zidaru a picat. Cei patru consilieri liberali au spus clar că acea casă trebuie cumpărată, deci, nici vorbă de a nu-şi exercita dreptul de preemţiune primaria si au votat împotriva. S-au abtinut si 3 consilieri de la PSD ( Sorin Apostoliceanu, Dumitru Tudosoiu si Daniel Janță), başca un absent. Şi cum din 22 de consilieri prezenţi, 7 nu au fost de acord cu proiectul şi e nevoie de 2/3 pentru a trece acest proiect, propunerea vicelui Zidaru a picat.
De ce spunem dedesupturi? Pentru ca, da, hotararea a picat dar pentru exercitarea dreptului de preemțiune este necesară o hotarare care să conțină expres acest lucru. Și este putin probabil ca acest lucru să se intample. Timpul trece si cum urmatoarea sedinta extraordinara este abia peste 20 de zile, termenul in care Primaria nu va raspunde in nici un fel la solicitare va trece. In acest caz, urmatorul care va putea cumpara imobilul va fi chiriasul. Iar acest chirias este Notarul Public Diana Ştefănescu. Poate numele nu va spune nimic. Va spunem noi: este Diana Ştefănescu fosta Ionica, si da, este fata primarului Cornel Ionica.

Cine vinde? Un imputernicit, desigur, proprietarul este tânarul Brănescu Ion-Valeriu fiul lui Branescu Ion (John) care se pregătește probabil sa devină dezvoltator imobiliar.
Ce vinde? Un amărât de apartament în buricul orașului de doar 133,75 mp (parter și mezanin) si doar 190 mp de teren curti constructii. (fotografiile alb-negru fac parte din anexele propunerii discutate in Consiliul Local)

Pretul? Un mizilic: contravaloarea unui apartament cu 3 camere de 80 mp din blocul de langa Casa de Cultura a Sindicatelor ( conform ofertelor de pe OLX)

Acum vine partea frumoasa: Consilierul Local Narcis Sofianu a demarat deja convocarea în ședința extraordinară a Consiliului Local și a pregatit un HCL prin care cere Primariei Pitesti sa isi exercite dreptul de preemțiune pentru achiziția acestui imobil, mai ales că prețul cerut de vânzător este unul modic. O astfel de oferta nu trebuie ratată. Rămâne de văzut ce se va întâmpla cu cabinetul notarial al fiicei primarului Cornel Ionică.