Nu există român care să nu se fi tratat măcar o dată, singur, de vreo răceală, durere de cap, indigestie sau alte afecțiuni ușoare. 

Anul trecut, în 2020, fiecare român s-a informat despre noua boală generată de virusul SARS-CoV-2, s-a documentat cu privire la ce trebuie să facă în caz de infectare, iar unul din zece s-a gândit să plaseze sau chiar a plasat o comandă de cărți de medicină de pe Bookzone.ro

Diferența dintre probiotice și pansamentele gastrice 

Chiar dacă există medicamente care pot fi administrate fără prescripție medicală, acestea au, într-o măsură mai mare sau mai mică, o serie de efecte adverse. Nu sunt lipsite de repercursiuni negative, nici medicamentele luate în urma recomandării medicului de familie sau de specialitate. Dintre acestea, antibioticele sunt recunoscute, în special, pentru acțiunea lor puternică de vindecare, dar și de perturbare a sistemului digestiv.

Vărsături, greață, diaree, balonare, indigestie, durere abdominală sau inapetență sunt printre cele mai frecvente efecte secundare gastrointestinale determinate de tratamentul medicamentos. Aceste efecte pot apărea foarte rapid și la intensitate crescută, de aceea, mulți doctori recomandă folosirea preventivă a probioticelor și pansamentelor gastrice. Dar care este diferența dintre acestea și la ce ajută fiecare dintre ele?

Atât probioticele, cât și pansamentele gastrice, au apărut din necesitatea protejării anumitor părți ale sistemului digestiv, dar și ca adjuvante în tratarea diverselor afecțiuni legate de acesta.

Probioticele sunt acele substanțe al cărui conținut ridicat în anumite microorganisme vii ajută la întreținerea microflorei intestinale normale. Sunt disponibile sub formă de suplimente alimentare, dar se găsesc și în stare naturală în alimente precum iaurt sau varză murată.

Există numeroase studii care demonstrează relația directă dintre microflora tractului digestiv și starea generală de sănătate a organismului uman. Probioticele sunt bogate în așa numitele “bacterii bune”, care, prin înmulțire, refac echilibrul mucoasei intestinale, reducând astfel inflamațiile, infecțiile și alte tipuri de probleme de la acest nivel.

Medicamentele de sinteză probiotice conțin culturi lactice vii bine selecționate, precum Bifidobacterium și Lactobacillus acidophilus, care se regăsesc în mod natural și în flora intestinală sănătoasă.

Se recomandă folosirea acestora, în special, în cazul administrării de antibiotice. Probioticele se administrează fără băuturi fierbinți, pentru că acestea pot omorî culturile vii aflate în compoziția lor.

Pentru persoanele cu afecțiuni ale stomacului și sensibilitate în această zonă, se recomandă, în schimb, clasa de protectoare gastrice, care acţionează prin scăderea cantităţii de acid produs la acest nivel. Acestea sunt utilizate, deci, în tratarea afecțiunilor asociate cu aciditatea.

Ele preîntâmpină durerile de stomac provocate de antibiotic sau de alte tipuri de medicamente. Deși pot influența în mod negativ absorbția remediilor, sunt foarte necesare în perioadele de tratament intens. Prin acțiunea lor de reducere a cantității de acid produsă de stomac, sunt recomandate și în tratamentul diverselor boli, precum boala de reflux gastro-esofagian sau ulcerul gastric și duodenal.

Pe lângă probiotice și pansamentele gastrice, mai există categoria hepatoprotectoarelor care acționează la nivelul ficatului și categoria protectoarelor de tip antimicotic, care previn apariția unor eventuale candidoze vaginale.

Astfel, în condițiile pandemiei actuale și în dorința lor de a-și menține starea de sănătate, cei care decid să se trateze acasă și să apeleze cât mai puțin la serviciile medicale, este bine să nu uite că toate medicamentele au efecte adverse și că trebuie să ne protejăm bariera naturală de apărare a organismului, prin administrarea în paralel de probiotice, apărătoarele florei noastre intestinale și de pansamente gastrice, protectoarele de la nivelul stomacului.

Sursă foto: Unsplash.com