Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală (INCFC) atrage atenția asupra impactului negativ în raport cu instituțiile publice de cultură și, implicit, asupra domeniului culturii în ansamblul său, pe care îl pot avea prevederile proiectului de Ordonanță de Urgență, recent apărut în spațiul public. Și instutuții culturale din Argeș se numără printre entitățile vizate de Ordonanță, cum ar fi Centrul Clutural Pitești cu 18 angajați sau Centrul Cultural Județean Argeș cu 42 de posturi, Casa de Cultură Bascov cu 5 posturi.

La nivelul județului Argeș ar putea fi afectate multe instituții, printre care: Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” cu 30 de angajați; Biblioteca Curtea de Argeș care are 3 posturi, Biblioteca Câmpulung – 8 posturi, Școala Populară de Arte – 29 posturi, Centrul Cultural Pitești – 18 posturi, Centrul Cultural Mioveni – 20 posturi, Muzeul Național Brătianu (Ștefănești) – 13 posturi, Muzeul Curtea de Argeș – 8 posturi, Muzeul Câmpulung – 19 posturi, Centrul Cultural Județean Argeș – 42 de posturi. Dar situația este mult mai crudă în cee ace privește instutuțiile de cultură din mediul rural care și așa se află la limita funcționării.

Intre timp, Centrul Cultural Pitești va trece în subordinea Filarmonicii Pitești. Pentru ca cei 18 angajați să nu-și piardă locurile de munca va fi înființat un serviciu nou în cadrul filarmonicii – Cultură și evenimente artistice.

Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală  mai precizează că deși se motivează reducerile pentru ca Guvernul să respecte prioritățile strategice și să acceseze fondurile europene pentru îmbunătățirea infrastructurii, măsurile propuse distrug tocmai infrastructura și patrimoniul celor aproximativ 300 de instituții publice de cultură pe care le propune spre desființare – aproximativ 61% din sistemul public. La acestea se vor adăuga efectele negative ale dezechilibrării sistemului cultural pe care le vor resimți nenumăratele organizații de cultură din mediul privat: producători de carte, audiovizual, arte vizuale, arhitectură, organizațiile pentru meșteșuguri, industriile culturale – organizații care nu vor putea suporta taxările impuse.