Dupa 3 decenii de asteptare, Romania tintea o noua calificare la un Campionat Mondial. Tehnicianul Angelo Niculescu avea la dispozitie una dintre cele mai bune generatii din istoria fotbalului romanesc si tinta era clara: accederea turneul final din Mexic.

Preliminariile pentru Mondialul din 1970

Nationala noastra a avut un debut slab in calificari intrucat a fost invinsa clar, 0-3 la Lisabona de catre Portugalia. Sperantele nu erau prea mari in randul microbistilor romani dupa acest rezultat. A urmat insa o victorie la Bucuresti cu Elvetia, care a ridicat moralul tuturor.

S-a mers apoi intr-o deplasare foarte grea, in Grecia, echipa care isi propunea si ea sa mearga in Mexic. Acolo s-a obtinut un rezultat de egalitate, iar apoi dupa alte 2 victorii se ajungea la meciul decisiv cu selectionata elena, care urma sa aiba loc la Bucuresti.

Pentru ai nostri era de ajuns si un rezultat de egalitate pentru a-si asigura calificarea. Si l-au obtinut, dupa un 1-1. Poti urmari un tutorial despre cum te inregistrezi la Unibet daca vrei sa pariezi si tu online pe meciurile Romaniei.

Lotul Romaniei de la Campionatul Mondial din 1970

La acest turneu final s-a mers cu un lot de jucatori extrem de tanar, cu o medie de varsta undeva la 22-23 de ani. Mezinul lotului nostru era Lita Dumitru, jucatorul celor de la Rapid Bucuresti avand doar 20 de ani la acea vreme.

Capitanul echipei Romaniei era legendarul Mircea Lucescu, iar fotbalistul lui Dinamo Bucuresti avea atunci doar 25 de ani. El avea sa intre in posesia tricoului lui Pele, la finalul partidei avute in dupa-amiaza zilei de 10 iunie 1970.

Au fost convocati atat jucatori de la formatii din provincie, cat si fotbalisti de la cele 3 mari echipe din capitala. Iata care a fost lotul nationalei noastre de la acest turneu final:

  • Portari: 21. Stere Adamache (Steagul Rosu), 22. Gheorghe Gornea (UTA), 1. Rica Raducanu (Rapid)
  • Fundasi: 2. Ludovic Satmareanu (Steaua), 4. Mihai Mocanu (Petrolul), 5. Cornel Dinu (Dinamo), 3. Nicolae Lupescu (Rapid), 6. Dan Coe (Rapid), 12. Mihai Ivancescu (Steagul Rosu), 13. Augustin Deleanu (Dinamo)
  • Mijlocasi: 20. Nicolae Pescaru (Steagul Rou), 11. Mircea Lucescu (Dinamo), 15. Ion Dumitru (Rapid), 14. Vasile Gherghely (Dinamo), 19. Flavius Domide (UTA), 7. Emerich Dembrovschi (SC Bacau), 10. Radu Nunweiller (Dinamo), 8. Nicolae Dobrin (FC Arges)
  • Atacanti: 9. Florea Dumitrache (Dinamo), 16. Alexandru Neagu (Rapid), 17. Gheorghe Tataru (Steaua), 18. Marin Tufan (Farul)

Meciurile Romaniei la Mondialul din ’70

La acest Campionat Mondial, Romania a disputat 3 meciuri in grupa sa, despre care iti voi prezenta cateva informatii interesante in cele ce urmeaza:

Anglia vs Romania

A fost confruntarea care a dat startul grupei a 3-a de la Campionatul Mondial din Mexic 1970. S-a jucat pe stadionul Jalisco din Guadalajara cu peste 50.000 de oameni in tribune. Romania pierdea atunci cu 0-1 printr-un gol marcat de Geoff Hurst, care atunci evolua la West Ham.

Din pacate unul dintre cei mai mari fotbalisti din istoria Romaniei, este vorba despre Nicolae Dobrin, a vazut meciul din tribune. El de altfel nu avea sa bifeze nici macar un minut la acest turneu final din cauza unui conflict cu selectionerul Angelo Niculescu.

  • Echipa Romaniei: Adamache – Satmareanu, Lupescu, Mocanu, Dinu – Dembrovschi, R. Nunweiller, Dumitru, M. Lucescu (cpt.) – Tataru (Neagu, 75), Dumitrache

Romania vs Cehoslovacia

Pentru ca sperantele la calificare sa ramana cat de cat palpabile, era nevoie de o victorie in aceasta intalnire. Meciul s-a jucat tot pe stadionul Jalisco din Guadalajara, iar asistenta a fost incredibila intrucat in tribune au stat peste 56.000 de spectatori.

„Tricolorii” nu au inceput deloc bine aceasata partida pentru ca s-au vazut condusi cu 1-0 inca din minutul 5 dupa golul lui Ladislav Petras. Au reusit sa obtina victoria cu scorul de 2-1, dupa reusita din minutul 52 a lui Alexandru Neagu din actiune si dupa penalty-ul transformat de Florea Dumitrache in minutul 75.

  • Echipa Romaniei: Adamache – Satmareanu, Lupescu, Mocanu, Dinu – Dembrovschi, R. Nunweiller, Dumitru (Ghergheli 81), M. Lucescu (cpt.) (Tataru, 69) – Neagu, Dumitrache

Brazilia vs Romania

Aceeasi arena Jalisco din Guadalajara gazduia ceea ce avea sa fie ultimul meci al Romaniei de la Campionatul Mondial din Mexic 1970. Peste 50.000 de oameni au asistat atunci la o partida extrem de frumoasa, care i-a tinut pe microbisti cu sufletul la gura.

In teren pentru Brazilia erau superfotbalisti precum Jairzinho, Pele sau Tostao. Ai nostri nu au putut sa le faca fata si au pierdut dupa un 2-3. Pentru ei a marcat Pele de 2 ori, in minutele 19 si 67 si Jairzinho in minutul 22. La noi au inscris Florea Dumitrache in minutul 34 si Emeric Dembrovschi in minutul 84.

  • Echipa Romaniei: Adamache (Raducanu, 27) – Satmareanu, Lupescu, Mocanu, Dinu – Dembrovschi, R. Nunweiller, Dumitru, Lucescu (cpt.) – Neagu, Dumitrache (Tataru, 72)

Pentru nationala Romaniei a urmat o seceta de alte 2 decenii pana in 1990 cand am reusit sa ne calificam din nou la un Campionat Mondial. Hagi si compania ne-au mai dus apoi si la turneele finale din ’94 si ’98, insa acestea au fost ultimele noastre prezente la Mondiale.