De-a lungul timpului, au fost efectuate o serie de studii referitoare la modul în care se poate transforma organismul unui fumător, dar și care sunt efectele pe termen lung în corp. Multe persoane au renunțat la țigările clasice și au ales să se îndrepte către cele electronice. Confortul, aromele sau fumatul în interior au contribuit la o asemenea alegere, susțin specialiștii. Un astfel de comportament ar putea dăuna sănătății, motiv pentru care specialiștii se arată împotriva consumului acestor substanțe care se regăsesc în dispozitivele pentru fumat. În cele ce urmează, vei afla câteva motive în urma cărora specialiștii se poziționează contra comportamentului fumatului.

Iată câteva aspecte pentru care specialiștii sunt împotriva substanțelor regăsite în țigările electronice

  • Încă din perioada în care multe firme au ales ca activitatea să se desfășoare de la distanță, există tineri care au renunțat la fumatul clasic și s-au îndreptat către țigara electronică. În ideea de a asemăna, în anumite cazuri, acest aspect cu relaxarea, apelează la diverse substanțe care emană un miros plăcut pentru un astfel de dispozitiv, precum gama de lichid de țigară electronică de pe merlin.ro care pune la dispoziție arome ca pepenele, menta, citricele, cireșele, fructele de pădure sau cele de fructe exotice. Specialiștii susțin, însă, că pot determina, în continuare, dependența de nicotină, chiar și în condițiile în care se regăsește la un nivel mai redus. Un procentaj mai mic de nicotină nu reprezintă, însă, lipsa ei, motiv pentru care se va regăsi în organism.
  • Pe de altă parte, țigările electronice au devenit din ce în ce mai populare în rândul tinerilor. În acest sens, specialiștii au descoperit că există o paletă largă de persoane care încep să se confrunte cu diverse probleme de sănătate, încă din adolescență sau tinerețe. Pentru că aseamănă gestul de a fuma cu unul „distractiv” sau „cool”, tinerii încep să consume cât mai multe substanțe de acest fel, devenind, în cele din urmă, dependenți de nicotină. Pentru că se comercializează astfel de produse, iar tinerii se arată interesați de aromele existente pe piață, acest aspect a favorizat creșterea folosirii țigării electronice în rândul persoanelor tinere.
  • De asemenea, specialiștii mai trag un semnal de alarmă asupra problemelor de sănătate care pot apărea în urma consumului substanțelor prezente în țigara clasică și cea electronică. Printre acestea se numără tusea cronică, apariția convulsiilor sau chiar a bolilor cardiovasculare. În urma fumatului, în corp va crește tensiunea arterială, ceea ce va determina creșterea ritmului cardiac. În jurul acestor substanțe inhalate de tineri s-a efectuat un studiu de către CDC – Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. Afecțiunea pe care o provoacă acest consum de substanțe din țigările electronice poartă denumirea de „Evali”, iar cel care determină apariția acestei probleme de sănătate este acetatul de vitamina E. Este găsit sub forma unui agent de îngroșare prezent, îndeosebi, în vape-uri. De altfel, specialiștii trag un semnal de alarmă și arată că inhalarea substanțelor din aceste dispozitive nu ar reprezenta un mod prin care să se renunțe la fumat.
  • Nu în ultimul rând, substanțele prezente în țigara electronică și emanate într-o încăpere vor îngreuna aerul, precum în cazul țigărilor clasice. Deși dispozitivele emană aburi în jur, acesta va fi inhalat în continuare atât de persoana fumătoare, cât și de ceilalți oameni prezenți în cameră. În timp, acest lucru ar putea să deterioreze calitatea aerului. Totodată, vaporii emanați în aer conțin substanțe care pot fi nocive sănătății.

Încă de la apariția țigărilor electronice pe piață, specialiștii au dorit să efectueze o serie de cercetări și studii aplicate pe diverse eșantioane. Există o serie de substanțe care nu au fost, încă, identificate. De asemenea, substanțele prezente în dispozitive pot acționa negativ asupra sănătății și mediului înconjurător. Deși au existat persoane care au dorit să renunțe la fumatul clasic și au ales să utilizeze țigările electronice, experții susțin că tot nu reprezintă un mod prin care să scape definitiv de acest viciu. Aceștia recomandă să fie cerut ajutorul unui specialist, pentru întocmirea unui plan în urma căruia să se elimine, treptat, dependența de nicotină.