Luna cadourilor a început iar entuziasmul din această perioadă ne determină să cheltuim mai mult și să depășim bugetul familiei. Deși există tendința de a crede că cei mai mulți bani se duc pe cadouri, jucării sau alte obiecte oferite celor dragi, să știi că o mare parte a bugetului este alocat organizării petrecerilor și meselor festive. Află cum poți să-ți îndeplinești dorințele de Crăciun sau Revelion, fără să faci prea multe eforturi financiare.

Iată 6 sfaturi care te vor ajuta să fii cumpătat și să te bucuri de magia sărbătorilor:

  1. Stabilește-ți din timp bugetul și ține evidența cheltuielilor

Înainte de a face orice plan, fă o analiză a finanțelor și estimează ce venituri și cheltuieli vei avea în luna decembrie. Include bonusurile pe care le preconizezi că le vei primi precum și facturile la utilități cu scadență în această perioadă. Astfel, bugetul tău pentru sărbători va fi realist și echilibrat.

  1. Cumpără în avans cadourile

Fă o listă cu persoanele dragi cărora vrei să le dăruiești un cadou. Pe măsură ce întocmești lista, gândește-te ce să cumperi pentru fiecare. Verifică prețurile la diferiți furnizori și alege cea mai bună ofertă. Fii creativ și gândește-te și la alternative ce implică costuri mai mici, precum o cană personalizată sau un ornament handmade.  

  1. Stabilește meniul de sărbători

Planificarea unei mese festive îți poate da bătăi de cap dacă ai invitați pretențioși. Definește meniul în avans, fă-ți lista de cumpărături și profită de promoțiile sau ofertele din marile magazine. Dacă vrei să economisești timp și să te bucuri de cele mai delicioase deserturi, comandă prăjituri online și scapă de eventualele eșecuri, mai ales dacă nu prea ai experiență în bucătărie. Cei la Mayore sunt cunoscuți pentru calitatea, prospețimea și rafinamentul produselor și sunt pregătiți să satisfacă până și cele mai exigente pofte.

  1. Fii cumpătat cu mâncarea

Nu este nimic mai frumos decât să petreci timp prețios alături de cei dragi, însă, de regulă, pentru masa de sărbători, avem tendința să cumpărăm mai multă mâncare, chiar dacă știm că ne afectează bugetul. Dacă știi deja care sunt invitații și ai în minte meniul stabilit, cumpără doar ingredientele necesare. Iar dacă îți rămâne mâncare, reinventează noi rețete sau păstrează mici porții la congelator pentru alte ocazii.

  1. Cumpără doar ce e necesar

Pentru decorarea casei poți folosi bradul și ornamentele de anul trecut, nu e nevoie să cumperi altele noi. Dacă totuși vrei să-i surprinzi pe cei dragi cu un decor inedit și, în același timp, să te încadrezi în buget, creează-ți propriile ornamente. Dă frâu liber imaginației și confecționează globuri și steluțe din lemn sau alte materiale pe care le ai la îndemână.   

  1. Evită să faci credite pentru cheltuieli inutile

Chiar dacă există multe tentații în această perioadă, fii cumpătat și nu te aventura să faci achiziții impulsive și neprevăzute. Nerespectarea bugetului și utilizarea indisciplinată a cardurilor îți pot aduce satisfacție pe termen scurt și datorii pe termen lung.

În concluzie, să gestionezi bugetul familiei nu este o sarcină ușoară, mai ales în perioada sărbătorilor de iarnă. Dacă ții cont de sfaturile de mai sus, vei reuși să menții controlul finanțelor tale și cu puțin efort poți ajunge chiar să economisești. 

Sursă foto: pexels.com