Aspirația fiecărui părinte responsabil pentru a avea copii bine educați, care să crească și să se dezvolte pe măsura interesului acordat în cadrul familial este un obiectiv demn de apreciere. Când copilul intră în colectivitate și întâlnește semeni proveniți din diferite medii sociale, acesta poate fi ușor influențat de comportamentele celorlalți colegi. Totul este să ții permanent legătura cu grădinița sau cu școala, pentru a se derula un parteneriat perfect. Dacă vrei să afli detalii despre cele mai interesante și inedite activități care îi motivează pe copii să fie spontani, creativi și responsabili vei descoperi în continuare tot ce te interesează.

Determină copiii să fie responsabili și creativi!

Odată cu intrarea copiilor în colectivitate apare și spiritul de competitivitate, dar și spiritul de echipă. Atât timp cât „arbitrul” este echidistant și nepărtinitor se vor obține rezultate optime în fiecare situație apărută. Astfel, jocul și joaca se vor împleti cu succes alături de activitățile educative.

Care sunt cele 5 activități inedite și interesante? Iată aici!

  1. Jocuri care stimulează simțurile și sensibilitățile: mirosul, văzul, pipăitul, auzul. Printre acestea se enumeră: „Ghicește preparatul”, „Alege culoarea potrivită”, „Textura spune multe despre produs”, „Recunoaște sunetul instrumentului” și nu numai. Explorarea mediului înconjurător cu ajutorul simțurilor este esențială pentru dezvoltarea armonioasă a micuților.
  2. Realizarea unor experimente pentru a stimula curiozitatea și creativitatea. Când învață ceva nou, copilul are nevoie și de partea practică alături de noțiunile teoretice și cuvintele noi. Pornind de la simpla observare a obiectelor vei putea ajunge la utilitatea acestora în viața de zi cu zi.
  3. Respectarea timpului de lectură și citirea unor cărți educative. Astfel, bibliile pentru copii de pe stephanus.ro te ajută să-i educi pe copii în spirit creștin, prin citirea și explicarea unor pilde, conform grupei de vârstă a acestora. Curiozitățile micuților vor fi satisfăcute în mod eficient și aceștia vor găsi răspunsuri la o mulțime de întrebări, începând de la cele mai fragede vârste până la adolescență.
  4. Exercițiile ritmice, în timp ce memorează poezii, pentru a crește eficiența învățării. Astfel, mișcarea corelată cu învățarea vor conduce la obținerea unor rezultate optime, fără a memoriza mecanic ceva.
  5. Mișcarea în aer liber este esențială pentru buna creștere și dezvoltare a copiilor. Aceasta le instituie și spiritul de echipă, dar și competitivitatea, atât de importante pentru a spori încrederea în propriile forțe.

 

Fiecare dintre aceste activități reprezintă soluții eficiente pentru a spori gradul de responsabilizare și de creativitate al copiilor. Ca obiectiv secundar ar mai fi îndepărtarea micuților de tot ce înseamnă micul ecran și apropierea de joc și joacă în sistem fizic, printr-o bună coordonare și cu mult tact pedagogic. 

Cum motivezi copiii pentru a obține randament maxim?

Așa cum toți oamenii sunt diferiți, copiii reacționează în mod imprevizibil la aplicarea unor metode noi de învățare. Când aplici o metodă nouă, îi vei explica micuțului care sunt rezultatele și consecințele, precum în rezolvarea fiecărei probleme: emiți ipoteza, deduci concluzia și afli cum se demonstrează această afirmație. Dacă reușești să corelezi partea teoretică și partea practică este ideal. În acest fel îi vei putea stârni copilului curiozitatea și acesta va adresa noi și noi întrebări, ale căror răspunsuri sau soluții vor fi găsite simplu și rapid.

Cum procedezi când vrei să comunici în mod eficient cu copiii? Iată recomandările specialiștilor!

  • evită, pe cât posibil, criticile și cearta, chiar și atunci când copiii greșesc
  • apelează la jocurile de rol pentru a afla mai multe despre personalitatea copilului
  • află despre prietenul cel mai bun sau despre prietenii imaginari prin jocuri de deghizare și imitarea unor personaje îndrăgite
  • lasă copilul să improvizeze cât mai mult și canalizează-i atenția către ceea ce dorești să scoți în evidență prin intermediul unui joc de rol
  • oferă-i copilului, prin puterea exemplului, cea mai potrivită educație și fii alături de el ori de câte ori îți cere ajutorul sau te solicită pentru a intra în jocul său.

Fiecare dintre aceste condiții și toate împreună vor contribui cu succes la sporirea gradului de încredere al copilului, la înțelegerea rolului său în societate și, bineînțeles, la formarea unui viitor adult echilibrat, cu o energie și o sănătate mintală de zile mari.

Prin urmare, dacă vrei să formezi un copil încrezător în propriile forțe, responsabil și creativ ține cont de recomandările specialiștilor și aplică-le ori de câte ori ai ocazia. În funcție de acestea va deveni un adult plin de viață, sociabil și un prieten de nădejde.